“Je moet het gewoon doen!”

Still uit de campagne 'Hoe werkt Nederland' van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid

Rose Magdalena, teamcoach bij Hago Rail Services

Een sprong in het diepe, zo karakteriseert Rose Magdalena haar stap hogerop bij Hago Rail Services. Een jaar is ze nu teamcoach bij Care on Track, de reizende schoonmaakteams voor de NS. En dat bevalt! “Ik kan mijn collega’s helpen in hun ontwikkeling. Dat geeft me een goed gevoel.”

Deze film is onderdeel van de campagne 'Hoe Werkt Nederland' - ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

Hago Rail Services biedt de NS sinds 2016 de service Care On Track. Hierbij reizen schoonmaakteams mee op meerdere drukke trajecten. De teams, veelal duo’s, legen tijdens de treinreis prullenbakken en verwijderen vlekken van vloeren, ramen en tafeltjes. Er blijft hierdoor op het eindpunt van het traject extra tijd over voor gerichte schoonmaak, zoals de schoonmaak van toiletten. De aanpak werkt. Reizigers beoordelen de treinreis op de trajectdelen waarop de schoonmakers meereizen als schoner, comfortabeler en sfeervoller. Ook gaan reizigers bewuster om met afval, met als resultaat minder rommel in de treinen.

Care on Track is ook een treffend voorbeeld van Betekenisvol Werk, de manier waarop Vebego medewerkers werk wil bieden dat zorgt voor beroepstrots en dat mogelijkheden biedt voor verdere ontwikkeling. Met de reizende schoonmaakteams hebben de schoonmakers een gezicht gekregen. Ze hebben contact met de reizigers, ze zijn in de praktijk vaak zelfs gastvrouw of gastheer. Ze helpen reizigers bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen, het wijzen van de weg en bij het beantwoorden van vragen. Dit zorgt voor meer waardering en respect voor het mooie vak van treinschoonmaak.