Vebego maakt impact zichtbaar, tastbaar én meetbaar

Doe mee, doe goed

Een langdurig werkzoekende die via het UWV-convenant bij een van de Vebego-bedrijven aan de slag gaat. Een collega in de zorg die dagelijks voor een glimlach op de gezichten van patiënten zorgt. En leerwerkbedrijf WVS dat niet inzoomt op de tekortkomingen, maar juist op de kwaliteiten van medewerkers. Impact heeft binnen Vebego vele gedaanten.

Voor Vebego begint het allemaal bij ‘goed doen’. Natuurlijk willen we ons werk zo goed mogelijk uitvoeren, maar dat is eigenlijk alleen maar het vertrekpunt. Schoonmaken, groenvoorziening, zorg en facility management: het is onze core business. Vanzelfsprekend willen we de beste in ons vak zijn. Maar impact realiseer je pas wanneer je net dat beetje extra toevoegt. Wanneer je verrast, verblijdt, verbluft. Voor familiebedrijf Vebego is maatschappelijke impact een belangrijk onderdeel van de strategie en ambitie. We nemen dit uiterst serieus en zijn hierin zeer ambitieus: in 2025 willen wij dagelijks een positieve invloed hebben op 10 miljoen mensen.

De ambitie: positieve invloed op 10 miljoen mensen

We willen niet alleen impact hebben op onze eigen medewerkers en op klanten, maar ook op de maatschappij als geheel. Juist Vebego kan het verschil maken, omdat onze bedrijven werken in de haarvaten van de samenleving. Ons werk heeft dagelijks – direct of indirect – invloed op heel veel mensen. Met ruim 36.000 medewerkers vind je onze medewerkers overal en op elk moment van de dag. In ieder gebouw en op iedere straathoek. Op vliegvelden, in kantoren en treinen, parkjes en pleinen. We zorgen ervoor dat mensen prettig kunnen reizen, onbezorgd kunnen sporten, optimaal presteren op hun werk en dragen bij aan hun welzijn. Onze medewerkers die schoonmaken in ziekenhuizen weten dat hun werk letterlijk van levensbelang is.

“Zo laten we zien dat zelfs een klein gebaar soms grote gevolgen heeft”

Impactplatform

De Vebego-bedrijven barsten van de bijzondere initiatieven en verhalen. Zo hebben onze groen- en schoonmaakbedrijven programma’s die mensen met een arbeidsbeperking een kans bieden op eerlijk werk. In 2016 zijn we gestart met het Impactprogramma, waarbij we inzicht bieden in de initiatieven binnen onze organisatie en tegelijkertijd de balans opmaken: wat werkt wel en wat niet? Die kennis gebruiken we vervolgens om nóg gerichter impact te maken of deze verder te vergroten. Sinds januari 2019 staat het Vebego Impactplatform online: de plek waar we de impact van Vebego een gezicht geven. Door de initiatieven zichtbaar, tastbaar en meetbaar te maken, kunnen we anderen inspireren en laten zien dat zelfs een klein gebaar soms grote gevolgen heeft.

Eigen methodiek

En dan rest nog de vraag: hoe meten we de resultaten? Een universele en allesomvattende methodiek om impact te meten is er (nog) niet. Vebego vaart daarom een eigen koers: in samenwerking met het Impact Centre Erasmus hebben we een eigen methodiek ontwikkeld om de impact van enkele van onze grote programma’s te kunnen meten. Aan de hand van een stappenplan hebben we onze gezamenlijke impact in kaart gebracht, de SDG’s gekozen en uiteindelijk de KPI’s opgesteld. Het resultaat is een impactmatrix, waarin we een aantal KPI’s hebben geformuleerd bij programma’s als Betekenisvol Werk, Financiële Vitaliteit en de Vebego Foundation. Op de initiatievenpagina van het Impactplatform lees je alles over deze en vele andere betekenisvolle en impactvolle initiatieven van Vebego en de Vebego-bedrijven.